Opleiding in Kigali

Zoals elk jaar heeft Tom van der Colk in februari en maart de opleiding van de dental therapists in onze kliniek in Kigali verzorgd. De nieuwe cursisten zijn enthousiast en gemotiveerd. Op de foto zie je ze vol aandacht voor een complexe behandeling bij een instructie aan de stoel.

De opleiding in de fADA kliniek is een “applied sciences” opleiding met als belangrijkste uitgangspunt dat een juiste diagnose het startpunt is voor een goede behandeling. Geen goede diagnose betekent geen goede behandeling.Voor een juiste diagnose is echter kennis van de anatomie nodig. Deze kennis stelt de student in staat om de röntgenfoto’s te interpreteren. Tom van der Colk liet de stagiaires zowel van de anatomie als van de röntgen tekeningen maken. Daarmee kan hij zien wat de studenten weten en niet weten. Zo constateert hij bijvoorbeeld dat ze geen bloedvaten tekenen.

De studenten krijgen hun praktijkopleiding aan de hand van de praktijk die zich in de stoel aandient. In Rwanda zijn dat vaak ontstekingen en traumata als gevolg van een ongeluk bv. een gebroken kaak. Traumabehandeling komt in de kliniek wekelijks voor. De focus ligt op de basale tandheelkunde niet op de esthetische tandheelkunde. Daarom is de eerste hulp bij pijn en ontsteking de kern van het curriculum.

Bij iedere behandeling kan een complicatie optreden. De studenten leren de behandeling zodanig uit te voeren dat de kans op een complicatie zo klein mogelijk is. De ontsteking en de bron van de ontsteking dient goed verwijderd te worden, denk daarbij bv. aan het verwijderen van splinters. Het hechten van de wond dient zodanig te gebeuren dat er geen vuil meer kan binnen dringen. Aan de techniek van goed hechten wordt dan ook veel aandacht besteed. Van groot belang zijn duidelijke instructies aan de patiënt hoe de wond goed schoon gehouden moeten worden.

Wat de preventie betreft wordt in de kliniek aan elke patiënt individuele instructie gegeven afhankelijk van de toestand waarin de mond van de patiënt zich bevindt.
Ook bij kinderen wordt individuele instructie gegeven.


No Replies to "Opleiding in Kigali"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.