Eindelijk water: tijd voor een feestje!

En eindelijk kwam er dan water uit de kraan en zijn de wasbakken niet alleen decoratief. Nadat hij een 20-tal patiënten heeft behandeld, besloot Alphonse om de verhuizing van de tandheelkunde afdeling ter hand te nemen: alle instrumenten en de autoclaaf zijn naar de nieuwe ruimte verplaatst en de laden zijn netjes ingedeeld.

Op 23 februari werkten Alphonse, Thérèse en Devota voor het eerst in de gloednieuwe dental clinic. Een ontroerend moment, want deze ruimte is wel geschikt om volgens het noodzakelijke hygiëne protocol te werken. Bijvoorbeeld: het reinigen + steriliseren van de instrumenten gebeurt nu in een aparte ruimte met rvs-wasbakken, vroeger gebeurde dit in een plastic teil aan het voeteneind van de behandelstoel.

Nu werkt Alphonse onder het licht van een degelijke operatielamp, in plaats van rond te tasten in de schemering, in het beste geval bijgelicht met een mobiele telefoon. Naast hem assistente Devota die de afzuiger hanteert om het zicht te verbeteren. In de oude ruimte was er niet meer dan 1 TL buis aan het plafond en de afzuiginstallatie was defect.

Monteur Pascal installeert een ultrasoon tandsteenverwijderapparaat, ook nieuw is de kookplaat om leidingwater te koken. Na afkoeling wordt het water door een gloednieuwe rvs-container met porceleinfilters gevoerd, zodat de apparatuur en de patiënt beschermd zijn tegen vervuilingen in het Rwandese leidingwater. Voor de behandelaars is nu een aparte wasbak om na de behandeling de handen te wassen.

Op die maandagochtend liepen Alphonse, Thérèse en Devota er onwennig, maar trots als pauwen rond. Na al die maanden werk eindelijk dit fantastische resultaat. De nieuwe kliniek kan met een gerust hart worden geopend. Dat wordt op 12 maart gedaan door de Nederlandse ambassadeur, Leonie de Cuelenaere. Waarna conform de uitgangspunten van fADA een bescheiden feestje wordt gevierd.


No Replies to "Eindelijk water: tijd voor een feestje!"