Doorzetten

In de afgelopen maanden is er een bizarre situatie ontstaan. 6 jaar geleden zijn discussies en overleg begonnen met de Rwandese overheid op diverse niveaus: met het ministerie, lokale overheid, district ziekenhuis en gezondheidscentra. Bedoeling is om dental therapists, die hun opleiding in de fADA kliniek in Kigali afgerond hebben, in staat te stellen om op het platteland te werken.

Op dit moment is tandheelkundige zorg voor (arme) mensen op het platteland bijna niet aanwezig. Kinderen en volwassenen met kiespijn en ontstekingen lopen maanden lang rond met pijn, krijgen in het beste geval pijnstillers, antibiotica of ontstekingsremmers van het ziekenhuis waar ze tenslotte naar toe gaan. Meestal is dat niet afdoende, want de oorzaak is niet behandeld. In het districtziekenhuis van Byumba, waar wel een kleine tandheelkunde afdeling aanwezig is, is de apparatuur zo slecht dat patiënten met zekerheid een infectie oplopen: de instrumenten kunnen niet gesteriliseerd worden. Met de grootschalige aanwezigheid van HIV en op grotere afstand — aan de westkust van Afrika — de dreiging van besmetting met ebola, is dat een onaanvaardbare situatie.

Om de in Kigali afgestudeerde dental therapists op het platteland aan het werk te zetten, moet op zijn minst goede apparatuur aanwezig zijn, naast de noodzakelijke officiële toestemming + medewerking van de diverse overheden. In maart 2014 kwam de toestemming van het ministerie van volksgezondheid en begin augustus die van het ministerie van justitie.

De kink in de kabel: vanaf 2014 mag de grootste geldschieter van fADA geen geld meer besteden in Rwanda, ten gevolge van gewijzigd beleid van ontwikkelingssamenwerking. Op het moment dat alle administratieve horden zijn genomen en er een gedegen plan uitgevoerd kan worden, laat fADA zich niet meer tegen houden: daarvoor hebben we al te lang doorgezet en te vaak hindernissen overwonnen.

​ We zijn gestart. ​

Het sleutelwoord is vertrouwen: dat onze donateurs in actie zullen schieten om dit mooie plan, dat half augustus van gang is gegaan, te laten slagen. Met € 100 kunt u een van onze dental therapists een dag lang mensen met pijn en ontstekingen laten behandelen, met een goede verdoving en zonder gevaar op besmetting vanwege vuile instrumenten.

Doet u weer mee?


No Replies to "Doorzetten"